Skip to main content

Aparte klankband, aan- of uitloopstrook, niet-ontwikkelde pellicule of niet-belichte filmstrook

Je hebt een aparte klankband, aan- of uitloopstrook of niet-ontwikkelde pellicule.

Hieronder vind je meer informatie over deze dragers

Aparte klankband

Is je strook volledig bruin, transparant met lijnen of een smalle bruine strook langs de perforatie? Dan gaat het om een aparte klankband. In de vroege dagen van de film kon men beeld en geluid niet samen opnemen. Daarnaast laat een aparte klankband toe om makkelijk van audiospoor te wisselen, bijvoorbeeld bij een film in meerdere talen.

Aan- of uitloopstrook

Is de strook volledig wit, transparant of gekleurd? Dan heb je een aan- of uitloopstrook. Dit is een hulpmiddel om film makkelijk op de afspeelapparatuur te plaatsen, en beschadiging aan het begin en einde van de strook te voorkomen. Er staat geen audiovisuele informatie op, maar soms wel andere informatie (bv. het volgnummer van de spoel). De strook heeft dan ook geen waarde. Wikkel de rol ver genoeg af om zeker te zijn dat er geen beelden op staan, want een aanloopstrook is soms enkele meters lang.

klankband

Niet-ontwikkelde pellicule

Is de strook zwart of heeft ze een andere tint aan de achterzijde? Dan gaat het wellicht om een film die nog ontwikkeld moet worden door een labo. Bij twijfel vraag je advies aan een digitaliseringsfirma.

Niet-ontwikkelde pellicule

Niet-belichte filmstrook

Tot slot kan ook om een niet-belichte filmstrook gaan die past in fotocamera’s. Indien je de strook echter in je handen hebt, is die onbruikbaar: het daglicht heeft de strook vernietigd.

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling