Skip to main content

Je hebt een Betacam (SP, SX, Oxide, Digital…)

Betacam is een familie van ½ inch videocassettes die Sony ontwikkelde vanaf 1982 en die vooral professioneel gebruikt werd. Betacam tapes bestaan zowel in een analoge als digitale variant.

Ontdek de Betacams

Betacam

Staat er het woord ‘Betacam’ in de rechterbovenhoek, eventueel vergezeld van de Griekse letter ‘β’? Dan heb je een klassieke Betacamcassette vast. Dit is de eerste versie uit de reeks die in 1982 op de markt kwam.

Betacam vs Betamax

Betacam- en Betamaxcassettes lijken op elkaar. Maar vergis je niet: er is wel degelijk een verschil. De laatste heeft enkel de Griekse letter ‘β’ aan de rechterkant zonder de vermelding van het woord ‘Betacam’. Ook de speelduur, beeld- en audiokwaliteit verschillen.

Betacam SP

Betacam SP-cassettes zagen in 1986 het levenslicht. De vermelding ‘SP’ staat voor ‘Superior Performance’. De kwaliteit is merkelijk beter dan de originele Betacam cassettes. De cassette heeft een speelduur van 30, 60 of 90 minuten. De bijbehorende doos is meestal in zwart, blauw of grijs hard plastic.

Digital Betacam

11 jaar na de lancering van de originele Betacamcassettes kwam men met iets nieuws op de proppen: Digital Betacam. Dat is een grijze, blauwe of blauwgrijze analoge cassette met een digitaal opnamesignaal. Veel omroepen gebruikten deze drager. Andere benamingen voor Digital Betacam zijn: Digibeta, D-Beta en DBC.

Betacam SX

De Betacam SX of Beta SX is makkelijk herkenbaar aan zijn gele kleur en het logo rechts bovenaan. Sinds 1996 gebruikte vooral de professionele omroepsector deze cassettes voor digitale opnames. Sony, Fuji en Maxell vormen samen de populairste merken.

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling