Skip to main content

Je hebt een contactafdruk vast.

Contactafdrukken of contactvellen zijn snelle proefafdrukken van negatieven op fotopapier. Ze bestaan uit verschillende strookjes positieve beelden naast elkaar af die dezelfde afmetingen als de negatieven hebben.

Lees meer

Beroepsfotografen

Contactvellen werden vaak door beroepsfotografen gemaakt via een simpel en goedkoop proces, op basis waarvan ze een selectie maakten van de beelden die ze effectief wilden afdrukken. Ze komen zowel in zwart-wit als kleur voor, en vaak staan er ook aantekeningen van de fotograaf op de prints.

Door de opkomst van de digitale fotografie werd het maken van contactafdrukken overbodig, en ze worden tegenwoordig niet meer gebruikt.

Contact

De naam ‘contactafdruk’ wijst op de manier waarop de afdrukken verkregen worden: de negatieven worden tegen het fotopapier aangedrukt.

Wist je dat …

… er een hernieuwde interesse is in oude contactvellen van beroepsfotografen vanuit kunsthistorisch oogpunt? Tegenwoordig worden contactvellen vaak tentoongesteld in musea, om het beslissingsproces van de fotograaf te belichten.

Benieuwd naar meer? Lees hier alles over contactafdrukken:

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling