Skip to main content

D1, D2, D3, D5, D6, D9 (Digital-S)

 

D1

D1 was het eerste grote digitale videoformaat voor professionelen. Ze is ook gekend als een 4:2:2 Component Digital cassette. Je herkent deze dragers aan hun grijze behuizing in twee formaten: medium en large. Sony, 3M, Philips en Ampex zijn de meest bekende merken.
Hoge beeldkwaliteit

D1-cassettes hadden een stevig prijskaartje. Daar trokken animatiestudio’s zich niets van aan. Ze maakten immers dankbaar gebruik van de mogelijkheid om ongecomprimeerde video op te slaan (tot 94 minuten) met een zeer hoge beeldkwaliteit.

Voor meer informatie omtrent D1-cassettes raden we volgende pagina’s aan:

D2

D2 is de opvolger van de D1-tape. Ampex ontwikkelde deze nieuwe versie voor professionele toepassingen eind jaren 80. D2-cassettes bevatten ongecomprimeerde video van 32, 94 of 208 minuten. Er waren immers drie formaten om uit te kiezen: small, medium en large.

D3

Panasonic lanceerde deze D3-cassette in 1991 om te concurreren met de D2 van Ampex. Ook hier zijn er drie formaten: small, medium en large. Qua capaciteit kwam men niets te kort, want D3-cassettes gingen van 50 tot 248 minuten.

D5

In 1994 bracht Panasonic twee varianten van de D5 op de markt: een standaardversie en een HD-versie (D5 HD). De cassettes konden 23, 63 of 94 minuten aan materiaal bevatten en sommige hadden een gele klep. Vooral professionals gebruikten deze drager voor digitale video.

D6

Je hebt een D6-tape vast. De eerste cassettes kwamen in 1995 op de markt. Slechts een handvol professionele studio’s haalde ze in huis. Dat komt door het hoge prijskaartje.

  • Op Wikipedia is nog meer informatie te vinden over deze cassettes.

D9 (Digital-S)

D9 was oorspronkelijk gekend als Digital-S. In 1999 veranderde men de naam. JVC ging met D9 de concurrentie aan met Sony’s Digital Betacam. Dat lukte enigszins. Sommige bedrijven in Europa, Azië en de VS stapten over, maar ten opzichte van de Digital Betacam was het een commerciële flop.

Capaciteit

Zoals zoveel producenten, lanceerde JVC een HD-variant onder de naam D9 HD. Er was ruimte voor 10, 34, 64, 104 of 124 minuten aan beeldmateriaal. De capaciteit stond altijd op de tape vermeld (bijvoorbeeld DS10 is 10 minuten)

Graag wat meer uitleg? Bezoek dan onderstaande bronnen:

Wist je dat …

… er geen D4-formaat bestaat? Het cijfer 4 werd overgeslagen omdat het in veel Aziatische culturen als taboe wordt gezien.*

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling