Skip to main content

Je bezit een fotoafdruk op papier

Al sinds begin de jaren 1800 wordt geëxperimenteerd met fotopapier. Verschillende lichtgevoelige chemicaliën worden op papier aangebracht om een beeld ‘vast’ te kunnen houden. Vaak moet het papier dan nog een procédé ondergaan (een reactie van de lichtgevoelige materialen op het papier) om een waarheidsgetrouw beeld zichtbaar te maken.

Lees meer

RC-papier of barietpapier

Twee veelvoorkomende soorten fotopapier zijn RC-papier en barietpapier.

RC-papier

RC-papier wordt sinds de jaren 1970 gebruikt voor het printen van foto’s. RC staat voor ‘resin-coated’, wat betekent dat je fotopapier tussen laagjes polyethyleen zit. Foto’s op dit type fotopapier kunnen veel verschillende afmetingen hebben, van 10 x 15 cm tot wel 40,6 x 50,8 cm. Het papier voelt een beetje als plastic aan, en wordt gebruikt voor zowel kleuren- als zwart-witprints.

Barietpapier

Barietpapier bestond al in 1885, en de formule werd doorheen de jaren steeds verbeterd. De barietlaag die op de papiervezel werd aangebracht, had als doel het contrast in foto’s te verbeteren. Doorgaans hebben prints op barietpapier meer diepte dan fotoafdrukken op RC-papier. Barietpapier is meestal ook iets dikker.

De truc met het vergrootglas

Ben je niet zeker over de papiersoort die je in handen hebt? Als je goed kijkt, kan je met een vergrootglas bij barietpapier de papiervezel op de achterkant van de fotoafdruk zien. Over het algemeen komen foto’s op RC-papier vaker voor. Bij barietpapier gaat het vaak om kunstfoto’s.

barrietpapier RC papier

Wist je dat …

…  foto’s zowel op analoge als digitale manier afgedrukt kunnen worden? Het is echter heel moeilijk om een analoge print van een digitale te onderscheiden. Belangrijk voor de bewaring van je foto’s is vooral het soort papier (resin-coated of barietpapier) en of het om een zwart-wit- of kleurenfoto gaat.

Hittestress

De plastic harslaag van RC-papier zorgt ervoor dat de fotoprints slecht tegen hitte kunnen. Soms komen er na een tijdje ook vlekken of barsten op de polyethyleenlaag. Wees er daarom extra voorzichtig mee, of digitaliseer je foto’s.

Lees hier onze bewaartips.

Wil je meer weten over de geschiedenis van het fotopapier, en de verschillende papiersoorten?

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling