Skip to main content

Je hebt een glasdia of glasplaat in je bezit

Deze glasplaten waren al in de jaren 1850 in gebruik. Een glasdia is een fotoafdruk op glas, bedoeld om in doorzicht te bekijken of te projecteren. Daarom vind je glaspositieven vaak terug in projectorformaten zoals 8 x 8 cm of 8,5 x 10 cm, en in reeksen. Ook is er heel vaak een label aanwezig op de glasplaat, waarop handgeschreven uitleg staat over de afbeelding of het nummer van een reeks.

Lees meer

Lantaarnplaatjes

Omdat de eerste glasdia’s met behulp van zogenaamde toverlantaarns of ‘magic lanterns’ (een projector met een kaars of olielamp in) geprojecteerd werden, worden ze ook wel lantaarnplaatjes genoemd. Deze voorlopers van de dia’s op transparante film werden vanaf de zeventiende eeuw tot de jaren 1940 veelvuldig geprojecteerd op groot scherm tijdens lezingen, bijvoorbeeld op scholen of universiteiten. Ook werden de eerste lantaarnplaatjes handgeschilderd, en deze kan je soms nog op rommelmarkten op de kop tikken.

Let op de volgorde

Omwille van de context waarin ze gebruikt werden, is bij veel glasplaatcollecties de volgorde van de plaatjes ook belangrijk.

Verval

Veel voorkomende schade bij glasdia’s zijn schimmel, gebroken of bekrast glas, vuil, een loskomende emulsielaag of verzilvering van de donkere delen van de dia. Om verder verval of verlies van glasplaatjes te voorkomen raden we aan om deze zo snel mogelijk te digitaliseren. Bewaar je glasdia’s ook niet in een te droge, te vochtige of te koude omgeving (nooit onder het vriespunt).

Wist je dat …

… meemoo bezig is met een grootschalig digitaliseringsproject van glasplaten? Neem hier een kijkje.

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling