Skip to main content

Grammofoonplaat

Je bent in het bezit van een grammofoonplaat. Deze schijf heeft aan één of beide kanten een spiraalvormige groef. Bij het afspelen zet een naald het reliëf in deze groef om in geluid. Er bestaan verschillende soorten grammofoonplaten.

Ontdek de grammofoonplaten

Schellakplaat

Het oudje

De schellakplaat is het oudste type grammofoonplaat. Ze was een goeie 60 jaar in gebruik, van 1890 tot eind jaren 1950. In vergelijking met modernere lakplaten of microgroefplaten, heeft een schellakplaat een matter oppervlak. Bovendien is ze zwaarder, dikker en minder flexibel.

Formaten

Groot, groter, grootst; schellakplaten komen in verschillende formaten. De meest voorkomende afmetingen zijn 7” (17,78 cm), 10” (25,4 cm), 12” (30,48 cm) en 16” (40,46 cm).

Wist je dat …

… schellakplaten afgespeeld worden op 78 toeren per minuut?

Lakplaat

Lakplaten vinden we vooral terug in de periode 1930-1970. Hun samenstelling durft wel eens te variëren. De kern bestond meestal uit glas, metaal of karton. Die werd gelakt, waarna men in de toplaag de klank graveerde.

Verschil met vinyl- en schellakplaten

Lakplaten zijn zwaarder dan vinylplaten en lichter dan schellakplaten, afhankelijk van het materiaal waaruit de kern is gemaakt. Ze hebben doorgaans een zelfgeschreven label. Dit type grammofoonplaten werd niet in massa geproduceerd en is dus eerder zeldzaam.

Wist je dat …

… lakplaten veel sneller verslijten dan vinylplaten omdat ze uit een zachter materiaal bestaan?

Voor meer informatie over lakplaten volg je onderstaande link:

Vinylplaat

In 1948 maakte de wereld kennis met vinylplaten – in de volksmond ook gekend als lp’s. Er bestaan twee formaten: 10”(een diameter van 25 cm) en 12” (een diameter van 30 cm). De meeste platen speel je af op 33⅓ toeren per minuut, hoewel er uitzonderingen zijn.

Vinylplaten vs grammofoonplaten

Vinylplaten hebben een smallere groef dan schellak- en lakplaten. Je hebt dus een dunnere naald nodig om ze af te spelen.

Singles

Singles vormen een subcategorie binnen de vinylplaten. Ze bevatten slechts een handvol nummers en worden afgespeeld op 45 toeren per minuut. Je vindt ze in allerlei formaten: 12” (30 cm), 10” (25 cm) en 7” (18 cm).

Wist je dat …

… er naast de klassieke zwarte platen ook gekleurde vinylplaten bestaan? Picture discs hebben zelfs complete afbeeldingen.

Flexidisc

Wist je dat …

… er ook vierkante grammofoonplaten bestaan? De dunne, flexibele platen werden in de jaren 60 en 70 bij magazines gevoegd als luistermateriaal, en konden op een gewone platenspeler als single afgespeeld worden.

Klik op de volgende link voor meer info over de flexidisc:

*Foto Flexidisc, Public Domain

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling