Schellakplaat
Het oudje
De schellakplaat is het oudste type grammofoonplaat. Ze was een goeie 60 jaar in gebruik, van 1890 tot eind jaren 1950. In vergelijking met modernere lakplaten of microgroefplaten, heeft een schellakplaat een matter oppervlak. Bovendien is ze zwaarder, dikker en minder flexibel.
Formaten
Groot, groter, grootst; schellakplaten komen in verschillende formaten. De meest voorkomende afmetingen zijn 7” (17,78 cm), 10” (25,4 cm), 12” (30,48 cm) en 16” (40,46 cm).
Wist je dat …
… schellakplaten afgespeeld worden op 78 toeren per minuut?
Op volgende websites lees je meer over dit type grammofoonplaat:
Lakplaat
Lakplaten vinden we vooral terug in de periode 1930-1970. Hun samenstelling durft wel eens te variëren. De kern bestond meestal uit glas, metaal of karton. Die werd gelakt, waarna men in de toplaag de klank graveerde.
Verschil met vinyl- en schellakplaten
Lakplaten zijn zwaarder dan vinylplaten en lichter dan schellakplaten, afhankelijk van het materiaal waaruit de kern is gemaakt. Ze hebben doorgaans een zelfgeschreven label. Dit type grammofoonplaten werd niet in massa geproduceerd en is dus eerder zeldzaam.
Wist je dat …
… lakplaten veel sneller verslijten dan vinylplaten omdat ze uit een zachter materiaal bestaan?
Voor meer informatie over lakplaten volg je onderstaande link:
Vinylplaat
In 1948 maakte de wereld kennis met vinylplaten – in de volksmond ook gekend als lp’s. Er bestaan twee formaten: 10”(een diameter van 25 cm) en 12” (een diameter van 30 cm). De meeste platen speel je af op 33⅓ toeren per minuut, hoewel er uitzonderingen zijn.
Vinylplaten vs grammofoonplaten
Vinylplaten hebben een smallere groef dan schellak- en lakplaten. Je hebt dus een dunnere naald nodig om ze af te spelen.
Singles
Singles vormen een subcategorie binnen de vinylplaten. Ze bevatten slechts een handvol nummers en worden afgespeeld op 45 toeren per minuut. Je vindt ze in allerlei formaten: 12” (30 cm), 10” (25 cm) en 7” (18 cm).
Wist je dat …
… er naast de klassieke zwarte platen ook gekleurde vinylplaten bestaan? Picture discs hebben zelfs complete afbeeldingen.
Flexidisc
Wist je dat …
… er ook vierkante grammofoonplaten bestaan? De dunne, flexibele platen werden in de jaren 60 en 70 bij magazines gevoegd als luistermateriaal, en konden op een gewone platenspeler als single afgespeeld worden.
Klik op de volgende link voor meer info over de flexidisc:
*Foto Flexidisc, Public Domain