Skip to main content

Microfilm

Microfilm is 16mm- of 35mm-film (al dan niet geperforeerd) die gebruikt werd voor het stockeren van onder andere kranten, boeken of cheques. De kleine beelden moeten vergroot moeten worden om de pagina’s leesbaar te maken. In het begin gebeurde dit met een microscoop, nu met speciale leesapparatuur voor microfilm.

Lees meer

Tweede Wereldoorlog

Microfilm kan vandaag nog gevonden worden in bibliotheken en abdijen, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het ook als militaire briefwisseling. De oorlog zorgde overigens voor een versnelling in het gebruik van microfilm voor het bewaren van archieven en collecties, omdat men bang was dat deze zouden verloren gaan.

Brandbaar

Tot in de jaren 1930 bestond microfilm uit nitraat, een zeer brandbaar materiaal dat bij verval ook salpeterzuur uitscheidt. Daarna werd nitraat vervangen door cellulose-acetaat, maar er dook een nieuw probleem op: deze drager is namelijk gevoelig voor het azijnzuursyndroom.

Het wordt aangeraden om microfilm op nitraatfilm en acetaatfilm zo snel mogelijk te digitaliseren.

Op projectcest.be vind je een uitgebreide handleiding die je helpt bij de identificatie van nitraatfilms. Filmcare kan ook hulp bieden bij het identificeren van nitraat-, cellulose-acetaat- of polyesterfilm.

Wist je dat …

… microfilm onder goede bewaarcondities tot wel 500 jaar oud kan worden! Meer informatie over hoe je fotografische film best bewaard vind je hier.

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling