Skip to main content

Onontwikkelde filmpellicule

Je hebt een oude filmcassette vast met daarin onontwikkelde filmpellicule. De 16 mm, Polavision, Single-8 en Super-8 films werden gebruikt voor het vastleggen van bewegende beelden (soms met klank), niet voor foto’s.

Soorten filmpellicule in cassettes

16 mm

16mm-film werd door Kodak in 1923 gelanceerd voor amateur-videomakers, maar werd ook belangrijk voor nieuwsverslagen, documentairefilms en voor kunstenaars. Onontwikkelde 16 mm film werd doorgaans op spoelen verkocht, maar bestond eveneens voor camera’s waarin cassettes met 16mm-films pasten. Nadat de film belicht was in de camera werden de cassettes naar een labo gestuurd, en kwamen ze ontwikkeld terug op een spoel. Wie vandaag 6mm-film in een cassette vindt, heeft ofwel belichte of onbelichte (ongebruikte) film in handen.

Wist je dat…

… Kodak standaard-8mm introduceerde als goedkoper alternatief voor 16 mm? 8mm-film in cassettes is echter zeldzaam en deze duiken nu nog amper op.

Single-8

Fujifilm’s Single-8 film werd in 1965 gelanceerd als een alternatief voor Kodak’s Super 8. Hoewel het filmformaat hetzelfde was, verschilden de cassettes, en dus waren er verschillende camera’s voor nodig. Na belichting werden de cassettes naar een labo gestuurd, en de ontwikkelde film werd aan klanten bezorgd op een spoel.

Super 8

Het Super 8 filmformaat zit in een lichtdichte cassette en was vanaf 1965 verkrijgbaar dankzij Kodak. Er bestaan twee verschillende types van cassettes voor films met of zonder geluid. Bij een film met audio vind je een magnetische tape terug aan de zijkant van de film. In het raampje van de Super 8filmcassette zie je een stukje film waarop je ofwel ‘Exposed’ kan lezen indien de film helemaal belicht maar onontwikkeld is. Ontwikkelde film zal je altijd op een spoel vinden.

Polavision

Wat later een financiële ramp bleek voor Polaroid, was in 1977 nog een beloftevol kleurenfilmformaat zonder klank. De film bleef na ontwikkeling ook in de cassette. Er kon slechts 150 seconden aan film worden opgenomen, die niet van al te goede kwaliteit was. Polavision is de enige van de 8mm-filmformaten waarbij de film in de cassette bleef na ontwikkeling. De film kon na gebruik meteen ontwikkeld worden door de filmmaker, door hetzelfde toestel dat ook als projector diende.

Op een belichte maar onontwikkelde cassette staat ‘Exposed’ te lezen in het raampje waar de film zichtbaar is. Bij een ontwikkelde lees je ‘Rerun’.

Ontwikkeling

Oude onontwikkelde film in cassettes bewaart niet goed, maar toch is het misschien nog niet te laat om deze te laten ontwikkelen bij een professioneel labo. Hoop niet op geweldige kwaliteit… maar laat je verrassen door de inhoud! Film rescue international kan ook hulp bieden.

Wist je dat …

…  Super 8 nog gebruikt wordt in moderne videoclips om een retro look te verkrijgen, zoals die van Beyonce’s Flaws and All of Bon Iver’s Beach Baby?

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling