Skip to main content

Je hebt een persprint vast.

Persprints zijn fotoafdrukken die door professionele fotografen gemaakt worden voor publicaties in magazines en kranten. Op de achterkant van de persprint staat soms informatie geschreven, bijvoorbeeld over de krant of het magazine waarin de foto verscheen, de datum van publicatie, de afmeting van de foto of een beschrijving van het gefotografeerde onderwerp.

Lees meer

Instabiel

Vooral prints die van de jaren 1970 dateren lopen risico op zware beschadiging: vanaf dan werd RC-papier gebruikt, een minder stabiele fotopapiersoort.

Wist je dat …

… sommige persfotografen anti-conserveringsmiddelen gebruikten waardoor de prints sneller vergingen? Dit deden ze om diefstal tegen te gaan. Veel persprints zijn dan ook sterk verkleurd. Indien je dus een persprint bezit, laat je deze het best zo snel mogelijk digitaliseren.

Niet te verwarren met: film stills

Film stills zijn fotoafdrukken met een afmeting van 24 x 30 cm die door professionele fotografen op tv- en filmsets genomen werden. De prints werden vanaf de jaren 1940 gebruikt als promotiemateriaal voor heel wat films en tv-programma’s in Amerika en Europa. Ze werden met duimspijkers in de vitrines van bioscopen gehangen. Jouw film still heeft dus misschien kleine gaatjes in de hoeken.

Lees hier alles over film stills:

Wist je dat …

… heel wat film stills tegenwoordig collector’s items zijn? Je vindt ze vaak nog op online veilingsites, en ze gaan soms voor grote bedragen van de hand. Film stills kunnen ook veel erfgoedwaarde hebben.

Film Still, Studio photographer, Public domain, via Wikimedia Commons, cropped
Film Still, United Artists, Public domain, via Wikimedia Commons, cropped
Film, still, Britannica, Public domain, via Wikimedia Commons, cropped

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling