Skip to main content

Je hebt een rolfilm vast.

Deze niet-geperforeerde film wordt ook “middenformaat” genoemd en zit opgewonden op een kleine spoel. Bij belichting in een analoge camera worden hierop beelden in negatief vastgelegd. Dat wil zeggen dat de lichte delen er donker uitzien, en de donkere delen licht. De populairste en nog steeds beschikbare rolfilm is type 120, maar er bestaan ook andere soorten, zoals type 116, 127, 620 en 828.

Lees meer

Aantal opnames

Het aantal foto’s dat je kan maken, hangt af van de gekozen afmeting. Zo is er het type 120 film die 12 opnames van 6 x 6 cm kan maken, en 15 opnames van 4,5 x 6 cm.

Meer filmformaten

Er bestaan naast rolfilm nog veel verschillende filmformaten in de fotografie. Een handig overzicht vind je hier.

Ongebruikte rolletjes

Ongebruikte rolfilm zit verzegeld met een papieren zegeltje. Indien de rolfilm gebruikt is, dan zie je dat de rolfilm op een andere manier terug is dichtgeplakt. Ben je niet zeker of de film al gebruikt is? Probeer de zegel dan zeker niet te openen, want rolfilm wordt door daglicht beschadigd en onbruikbaar.

Wist je dat …

… de rolfilm uitgevonden werd door een boer uit Wisconsin in 1881? De landbouwer verkocht de patenten aan George Eastman, die via Kodak de rolfilm beschikbaar maakte voor het grote publiek. De rest is geschiedenis.

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling