Skip to main content

Stereofoto

Ook bekend als stereoscopische foto’s. Deze afbeeldingen kwamen in de begindagen voor op glas en papier, en later ook als dia’s op transparante film.

Stereoafbeeldingen zijn twee naast elkaar gemonteerde foto’s die vanuit een bijna identiek, maar net verschillend standpunt gefotografeerd zijn, waardoor een soort 3D-effect ontstaat. Je kunt stereofoto’s best door een ‘stereoviewer’ of stereoscoop bekijken. Dit toestel ziet eruit als een soort verrekijker met twee lenzen. Wie weet heb je die thuis ook nog liggen?

Lees meer

Holmeskaarten

De oudste stereobeelden waren geschilderde stereokaarten, en werden al in 1840 gemaakt. Het klassieke formaat van de vroegste kaarten was 8,9 cm x 17,8 cm. Deze werden ook Holmes-kaarten genoemd, naar Dr. Oliver Wendell Holmes, een Amerikaanse arts die de stereokijker uitvond.

stereofoto

Wist je dat …

… stereofoto’s ook op een ronde schijf te koop waren vanaf 1939? Zes paar kleine, bijna identieke foto’s werden tegenover elkaar op de kartonnen schijf gemonteerd en in een stereoscoop (zoals de bekende View-Master) geplaatst, waardoor je twee beelden naast elkaar zag die een 3D-effect gaven. De stereoschijven werden als alternatief voor postkaartjes gebruikt en er stonden vaak toeristische attracties op de stereofoto’s.

stereofoto

Meer weten over stereofoto’s en stereoscopen? Neem hier een kijkje:

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling