Skip to main content

Vlakfilm

Vlakfilm bestaat uit aparte vellen film van midden- en groot formaat. In tegenstelling tot rolfilm zit deze film niet op een rolletje maar in een rechthoekige cassette of filmhouder. De vlakfilm verving de oudere glasplaten als fotografische drager. Ondanks de opkomst van de digitale fotografie wordt vlakfilm vandaag nog steeds geproduceerd en gebruikt.

Lees meer

Getande bovenzijde

De bovenzijde van vlakfilm is geperforeerd. Deze perforaties zijn eigenlijk codetaal: ze geven informatie over het formaat en type van de film, maar eveneens of de vlakfilm kleur of zwart-wit is. Zo kunnen fotografen of ontwikkelaars in de donkere kamer voelen wat voor soort vlakfilm ze in handen hebben, en weten ze wat voor ontwikkelproces ze dus moeten hanteren.

Formaten

Vlakfilm komt in veel formaten voor. De meest voorkomende zijn:

  • 9 x 13 cm ( 4 x 5”)
  • 13 x 17 cm (5 x 7”)
  • 20,3 x 25,4 cm (8 x 10″)
  • 28 x 35,5 cm (11 x 14″)
  • 50,8 x 61 cm (20 x 24”)

Nitraatgevaar

Vlakfilm bestond net als rolfilm tot de jaren 1950 uit nitraat, een zeer brandbaar materiaal. Daarna werd het veiligere cellulose-acetaat gebruikt, een kunststofdrager die gevoelig is voor het azijnzuursyndroom.

Het wordt aangeraden om fotomateriaal op nitraat- en acetaatfilm zo snel mogelijk te digitaliseren.

Op  vind je een uitgebreide handleiding die je helpt bij de identificatie van nitraatfilms. Filmcare kan ook hulp bieden bij het identificeren van nitraat-, acetaat- of polyesterfilm.

Bekijk hier onze bewaartips.

vlakfilm

Wist je dat …

… vlakfilm in een lichtdichte filmhouder moet worden gestoken vooraleer die in een technische camera kan gebruikt worden? Dit moet in het donker gebeuren, want licht zou de film onbruikbaar maken. Denk hierbij aan het typische beeld van de fotograaf met het hoofd onder een doek vooraleer die een foto neemt.

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling