Skip to main content

Je hebt een ambrotypie vast.

Een zeldzame vondst! Ambrotypieën zijn fotoafdrukken op glas, en zitten vaak in een mooi versierde behuizing. Vanaf de jaren 1850 werden ze populair, en vervingen ze de duurdere daguerreotypieën op een verzilverde koperplaat.

Ambrotypieën worden soms verward met daguerreotypieën, maar deze laatste heeft een zilverachtige weerspiegeling, en een ambrotypie niet.

Lees meer

Zwarte achtergrond

Achter de ambrotypie steekt vaak een stuk zwart papier of stof, of de achterkant van de plaat is zwart gelakt. Dit komt omdat de afbeelding er zonder die zwarte achtergrond als een negatief beeld uitziet. Dat wil zeggen dat de donkere delen er licht uit zien, en de lichte delen donker.

Lees hier meer over negatieven.

Digitalisering

Indien je een ambrotypie in je bezit hebt, heeft deze sowieso erfgoedwaarde. Je neemt het best contact op met een erfgoedcel voor meer info over het bewaren en digitaliseren van je kostbare vondst. Meer informatie vind je op erfgoedcellen.be.

ambrotypie

Wist je dat …

… ambrotypieën vaak ingekleurd werden, bijvoorbeeld met olieverf, waterverf en kleurpotloden? Vaak werden bijvoorbeeld de juwelen van geportretteerde vrouwen geaccentueerd.

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling