Skip to main content

Je hebt negatieven in je bezit.

Een negatief is een afbeelding die zichtbaar wordt op een stukje film dat in een analoge camera aan licht is blootgesteld. Na die belichting worden op de film door een chemisch ontwikkelingsproces negatieve beelden zichtbaar. Op een negatief zijn namelijk de lichte delen van de afbeelding donker, en de donkere delen licht. Van negatieven kunnen uiteindelijk fotoafdrukken gemaakt worden in een fotolabo. Dit kan zowel op een analoge of digitale manier.

Lees meer

Zwart-wit of kleur?

Kleurennegatieven zien er nog iets anders uit. Je kan ze herkennen aan de oranje schijn op de film (die na verloop van tijd soms bruinig wordt). Net als zwart-witnegatieven worden ze doorgaans per 4, 5 of 6 verknipt en zo meegegeven met de ontwikkelde foto’s, zodat er later nog meer fotoafdrukken van kunnen worden gemaakt.

Filmstrook of vlakfilm

Fotonegatieven komen voor op filmstroken of vlakfilm. Filmstroken zijn vaak verknipt tot 6 negatieve beelden, maar het kunnen er ook meer of minder zijn, bijvoorbeeld slechts eentje. Soms zit de strook opgerold, bijvoorbeeld in een cilindervormig plastic of papieren doosje.

Negatieven op vlakfilm zijn altijd aparte velletjes (het meest voorkomende formaat heet 4×5 inch), en hebben een perforatie aan de bovenzijde die aanduidt of het om kleur of zwart-wit gaat.

Ontvlambaar

Tot in de jaren 1930 bestond film uit nitraat, een zeer ontvlambaar materiaal dat bij verval ook salpeterzuur uitscheidt. Daarna werd nitraat vervangen door celluloseacetaat, maar er dook een nieuw probleem op: deze drager is namelijk gevoelig voor het azijnsyndroom (ook azijnzuursyndroom genoemd). Ruikt je film naar azijn, of zie je een craquelé-achtig patroon waardoor de emulsielaag losraakt van de drager? Dan heb je met het azijnzuursyndroom te maken.

Het wordt aangeraden om negatieven op nitraat- en acetaatfilm zo snel mogelijk te digitaliseren.

Op projectcest.be vind je een uitgebreide handleiding die je helpt bij de identificatie van nitraatfilms. Filmcare kan ook hulp bieden bij het identificeren van nitraat-, acetaat- of polyesterfilm.

Verschillende filmformaten

Negatieven kunnen voorkomen op veel verschillende filmsoorten en -formaten. Een handig overzicht vind je hier.

Interesse om de wondere wereld van de negatieven verder te ontdekken? Lees meer hier:

Wist je dat …

… tot in de jaren 1960 negatieven ook op glas gemaakt werden? Meer info over glasnegatieven kan je hier vinden.

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling