Skip to main content

Carte de visite

De cartes de visite waren de naamkaartjes van de negentiende eeuw. De kleine papieren foto die op karton gekleefd werd vond zijn oorsprong aan het Franse en Engelse hof in de late jaren 1850. Daar moesten bezoekers zich door middel van een visitekaart waar hun naam op stond aanmelden. Later werd dit visitekaartje een foto.

Lees meer

De cartes-de-visiteportretjes werden verwoed verzameld, en vulden vele fotoalbums. Op de achterkant of onder de foto stond meestal informatie over de fotograaf, zoals naam en adres, en soms ook de naam van de geportretteerde. Het meest voorkomende formaat was 10 x 6,3 cm (of 4 x 2,5 inch).

Rond 1870 verloren ze aan populariteit, en kwamen de iets grotere kabinetkaarten in trek. Toch werden de cartes de visite nog tot de jaren 1910 gemaakt.

Bewaring

Het kan zijn dat sommige cartes de visite verblekingsvlekken tonen. Een bewaring bij constante temperatuur en luchtvochtigheid is dan belangrijk.

Wist je dat …

… sommige fotoalbums speciaal voor cartes de visite ontworpen waren? Indien je zo’n fotoalbum bezit, bewaar het dan in zijn geheel. Maak de foto’s niet los. Meer informatie over fotoalbums kan je hier vinden.

Kabinetkaart

De kabinetkaarten (of ‘kastkaarten’) werden vanaf eind de jaren 1860 populair en verdrongen de kleinere cartes de visite van de markt.

Kabinetkaarten zijn vaak familieportretfoto’s en werden net als de cartes de visite op karton gekleefd. Het gebruikelijke formaat inclusief karton was ongeveer 10,7 x 16,5 cm (of 6,5 x 4,25 inch).

Kleur

Hoewel ze altijd zwart-wit zijn, kunnen sommige kabinetkaarten sepia- of gelige kleuren vertonen, afhankelijk van het fotografisch procédé waarmee de foto ontwikkeld werd. Ze verdwenen van het toneel in de jaren 1910.

Wist je dat …

… mensen vaak aantekeningen maakten op de achterkant van de kabinetkaarten? Neem zeker een kijkje op de achterzijde en wie weet ontdek je meer over wie op de foto staat of waar ze genomen werd.

In de rand op de voorzijde van de foto stond vaak de naam en het logo van de fotograaf of fotostudio.

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling