Skip to main content

Je hebt een fotoalbum in handen

Al sinds de negentiende eeuw komen fotoalbums voor, en door de jaren heen zijn ze in verschillende vormen en maten, en met verschillende doeleinden op de markt verschenen.

Lees meer

Begin de jaren 1860 werden de zogenaamde ‘insteekalbums’ geproduceerd voor cartes de visite en iets later ook voor wat grotere kabinetkaarten. Ook bestonden toen al kleefalbums, waarin foto’s die niet op karton gemonteerd waren ingekleefd werden. De pagina’s werden ofwel aan elkaar genaaid, gelijmd of gebonden met een koord.

Het postkaartalbum werd in de jaren 1910 populair. Vanaf 1950 verschenen dan de eerste ring- en spiraalalbums. Deze zijn van een plastic hoes voorzien.

Beeldverhalen

Fotoalbums bevatten vaak portretten of aandenkens aan belangrijke momenten in de geschiedenis van een familie of plaats. Ook hier speelt de volgorde van foto’s en pagina’s een belangrijke rol bij het interpreteren van de geschiedenis. Het zijn verhalen op zich die waardevol zijn doordat ze een geheel vormen. Haal je fotoalbum dus zeker niet uit of door elkaar!

Wist je dat …

… sommige albums metalen nietjes, klemmen of lijm bevatten die schadelijk zijn voor foto’s? Je laat die dus best verwijderen en vervangen door duurzame, niet-schadelijke materialen zoals zuurvrij papier.

Lees hier onze bewaartips.

Duik in de wereld van de fotoalbums:

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling