Skip to main content

Je hebt een daguerreotypie in je bezit.

Dit is een zeer zeldzame fotografische drager! De oudste daguerreotypie dateert van 1837, toen Louis Daguerre een procédé bedacht waarbij een beeld kon vastgelegd worden op een verzilverde koperplaat.

Lees meer

Formaten

Daguerreotypieën bestaan in verschillende formaten, maar het meest gangbare portretformaat in de negentiende eeuw was  ongeveer 5 x 7,6 cm, of 2 x 3 inch. Op Franse platen zat een stempel van de fabrikant.

Daguerreotypie of ambrotypie?

Daguerreotypieën lijken sterk op ambrotypieën. Dat zijn foto’s op glas, die net als daguerreotypieën in een mooi versierde behuizing zitten, vaak van zijde of leder. Het grote verschil? Een daguerreotypie heeft een zilverachtig weerspiegelend oppervlak, terwijl een ambrotypie wel glanst, maar geen zilverspiegel heeft. Ook zie je, wanneer je de daguerreotypie beweegt, soms een negatief beeld. Bij een ambrotypie is dit niet het geval.

Bewaring

Daguerreotypieën zijn duurzaam, maar ook zeer kwetsbaar. Probeer de daguerreotypie zeker niet uit de behuizing te halen, en vermijd blootstelling aan fel licht.

Lees hier onze bewaartips.

Erfgoedwaarde

Indien je een daguerreotypie in je bezit hebt, heeft deze sowieso erfgoedwaarde. Je neemt het best contact op met een erfgoedcel voor meer info over het bewaren en digitaliseren van je kostbare vondst. Meer informatie vind je op erfgoedcellen.be.

Wist je dat …

…  er geen negatieven bestaan van daguerreotypieën? Het beeld dat verkregen werd was een positief, en elke afbeelding is dus uniek.

Kom alles te weten over de daguerreotypie:

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling