Skip to main content

Je hebt een Disc Film

De Disc Film van Kodak zag het licht in 1982. Dit ongebruikelijke filmformaat zat op een ronde plastic schijf, die dan weer in een vierkante, platte cassette steekt. Er konden 15 foto’s genomen worden, en elk stukje film had een afmeting van 8 op 10,5 millimeter. Heel klein, in vergelijking met het gebruikelijke filmformaat van 35 mm.
Omdat de Disc Film fotoafdrukken opleverde die van ontgoochelende kwaliteit waren, verdween hij slechts 6 jaar na zijn opmars weer van de markt.

Lees meer

Ontwikkeld of niet?

Indien je niet weet of er nog film in de cassette zit, en of die gebruikt werd, breng je deze het best binnen bij een fotolabo. Wie weet kunnen zij de film ontwikkelen, of je vertellen dat de film leeg is. Maar juich niet te vroeg: veel labo’s ontwikkelen geen Disc Film meer.

Op zoek naar een fotolabo? Neem hier een kijkje.

Andere filmformaten

Naast de Disc Film bestaan er nog tal van andere filmformaten bestaan in de fotografie. Een handig overzicht vind je hier.

Lees meer over deze ongewone film:

Wist je dat …

… de Disc Film soms verward wordt met de View-Masterschijf? Dat was een ronde schijf waarop  zes paar kleine, bijna identieke foto’s werden tegenover elkaar gemonteerd zaten, waardoor je twee beelden naast elkaar zag die een 3D-effect gaven.

Meer info over de View-Masterschijf vind je hier.

邱鈺鋒, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons, removed background
Khurata, Public domain, via Wikimedia Commons, removed background
CTHOE, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons, removed background

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling