Skip to main content

Het gaat hier om een ferrotypie.

Vanaf de jaren 1850 konden foto’s vastgelegd worden op een dunne blikken plaat, die gelakt was met zwarte of chocoladebruine verf. De meest courante afmeting bedroeg ongeveer 12,7 x 17,8 cm (5 x 7 inch).

Soms zaten ferrotypieën ook in een eerder simpele papieren hoes of omkadering, maar vaak niet. In tegenstelling tot een daguerreotypie (een afbeelding op een verzilverde koperen plaat) is een ferrotypie niet weerspiegelend.

Veel ferrotypieën werden door fotografen op buitenlocaties gemaakt, met een ambulante fotostudio. Dit was vaak niet meer dan een hondenkar en een doka in een rugzak!

Lees meer

Truc met de magneet

Ingekaderde ferrotypieën worden soms verward met ambrotypieën. Deze laatste zijn afbeeldingen op glas. Een handige tip: kijk eens of een magneet aangetrokken wordt tot je vondst. Is dit het geval? Dan heb je een ferrotypie in handen.

ferrotypie

Wist je dat …

… ferrotypieën vooral populair waren op kermissen en markten aan het eind van de negentiende eeuw? Dit kwam omdat er op korte tijd een heel aantal foto’s kon genomen worden, en het was een goedkopere optie dan de toenmalige ‘instantfoto’s’ op glas.

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling