Skip to main content

Instantfoto

De iconische foto met witte rand en grijs-zwarte achterkant bestaat al sinds 1948, toen Polaroid zijn eerste instantcamera Model 95 lanceerde. Aanvankelijk produceerde deze camera sepiakleurige foto’s, maar later konden ook kleurenfoto’s à la minute gemaakt en ontwikkeld worden.

Lees meer

Polaroid

Hoewel instantfoto’s ook wel polaroids genoemd worden, naar het bedrijf dat de instantcamera uitvond, hebben ook andere spelers zoals Fuji en Kodak zich aan instantcamera’s gewaagd.

Polaroid achterkant

Namaak

Na de opkomst van de digitale fotografie verloor de instantfotografie aan populariteit. Tegenwoordig kennen ze een heropleving, ondanks het relatief dure fotopapier. Ook bij digitaal geprinte foto’s kan je kiezen voor een instantlook: dan krijg je een digitale instantfoto met witte rand en witte achterkant.

Instantnegatieven

Het is mogelijk dat je ook negatieven vindt bij je instantfoto’s. Dat komt omdat bij sommige instantfototoestellen, zoals de Polaroid Type 47, het positief (of de uiteindelijke foto) van het negatief afgehaald moest worden nadat die uit de camera kwam.

Lees hier meer over fotonegatieven.

Formaten

De meest voorkomende instantfotoformaten zijn:

  • 7,2 cm × 9,5 cm
  • 7,9 cm × 7,9 cm
  • 6,7 cm x 9,1 cm
  • 7,3 cm × 9,1 cm
  • 5,4 cm x 8,6 cm
  • 2,4 cm × 3,6 cm

Bewaring

Instantfoto’s mogen nooit onder het vriespunt bewaard worden, anders kunnen ze ernstig aangetast worden.

Wist je dat …

… er ook heel grote instantfoto’s bestaan, met afmetingen tot wel 40 x 50 cm. Zulke grote formaten worden vaak door kunstenaars gebruikt, zoals de Amerikaanse kunstenares Elsa Dorfman, die portretten maakte met een wel 90 kilogram wegende instantcamera.

Elsa Dorfman
Elsa Dorfman *

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling